FRÅGOR & SVAR

När kan jag använda Valerina Natt respektive Valerina Forte? Svar
Valerina Natt: Tillfälliga sömnsvårigheter utan någon egentlig förklaring till vad som orsakar problemen är inte ovanligt. Man mår egentligen ganska bra och är inte speciellt orolig för något, men man kan bara inte somna på kvällen. Timmarna går och man blir till slut både irriterad och stressad. Känner du igen dig kan Valerina Natt vara värt att prova. Vi har kombinerat valeriana med humle och citronmeliss – en kombination som sedan lång tid använts just för tillfälliga sömnsvårigheter.

Valerina Forte: Tyvärr orsakas sömnproblemen även av att man känner oro eller har för många tankar i huvudet. Kanske är det nya arbetsuppgifter som är svåra att släppa taget om eller barnen som kräver mycket av din tid. Är detta en situation som känns bekant kan Valerina Forte vara en lösning för dig.
Vad beror sömnsvårigheter på? Svar
Att man har svårt att somna på kvällen kan naturligtvis ha flera orsaker. Förutom olika typer av sjukdomar, sorg eller smärttillstånd, så är det ofta svårigheten att koppla av som orsakar problemet. Under perioder av intensivt arbete och stress framträder ofta sömnstörningar. Likaså om man har problem att koppla bort en viktig framtida händelse eller en tveksamhet inför ett beslut. Det kan även vara vistelsen i en ny miljö eller nya arbetsrutiner som orsakar insomningsproblem. Trots att man inte upplever detta som ett egentligt problem så kan det ändå orsaka en "dold" oro när det är dags att lägga sig.
Vad kan man göra för att sova bättre? Svar
För att underlätta insomning finns det några enkla råd som är grunden för god sömn. Först bör du reducera dina aktiviteter på kvällen. Du bör exempelvis inte motionera allt för sent eller "ta med" dig uppgifter, som du egentligen borde ha gjort under dagen, till sängen.
Intellektuellt arbete aktiverar din hjärna och du får svårt att koppla av när det är dags att släcka ljuset. Försök också gå till sängs vid ungefär samma tidpunkt varje kväll. Kroppens egen dygnsrytm hjälper dig då efter några dagar att koppla av. Försök också att se sängen som din sovplats och ingenting annat. Använd den alltså inte, om möjligt, vid Tv-tittande eller ens läsning. Sängen ska betyda sömn och ingenting annat.
Vad händer i kroppen när man sover? Svar
Den naturliga sömnen har olika stadier. Där finns bland annat perioder av djupsömn och drömsömn. Båda dessa är viktiga för vår hälsa. Djupsömnen har betydelse för produktionen av tillväxthormon och för att inte kroppens celler ska åldras i förtid. Drömsömnen inverkar positivt på våra mentala funktioner, särskilt minnet.
Vad kan hända om man får för lite sömn? Svar
Sömnsvårigheter kan ge upphov till allvarliga problem i vardagslivet och för hälsan. Sömnsvårigheter rankas idag bland de 5 vanligaste orsakerna till läkarkontakt. Oftast är sömnsvårigheter övergående, men hos många blir de långvariga och orsakar kraftigt sänkt livskvalitet.
Är sömnsvårigheter vanligare bland kvinnor? Svar
Ja, det är framförallt kvinnor som främst drabbas av sömnproblem. 50% fler kvinnor än män, upplever störd sömn. Äldre människor lider i sin tur i större omfattning av sömnlöshet än vad yngre människor gör.
Hur fungerar Valerina Natt och Valerina Forte? Svar
Valerina Natt är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt vid insomningsbesvär. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning.

Valerina Forte innehåller valeriana (vänderot), en växt som har en väl etablerad användning vid lindrig oro och sömnrubbningar.
Hur många tabletter kan jag ta per dag? Svar
Valerina Natt: 2-4 tabletter 30 min-1 timme före sänggående. Vid behov tas 1 tablett tidigare under kvällen. Valerina Natt rekommenderas inte till barn under 12 år.

Valerina Forte: Vuxna, äldre och barn över 12 år:
Vid lindrig oro: 1-2 tabletter högst 3 gånger dagligen. Vid sömnrubbningar: 2-3 tabletter 30 min-1 timme före sänggåendet. Vid behov tas 1-3 tabletter tidigare under kvällen. Maximalt antal tabletter: 10 st. per dygn.

För att uppnå en optimal effekt av behandlingen, rekommenderas kontinuerlig användning under 2-4 veckor.
Vad innehåller Valerina Natt och Valerina Forte? Svar
Valerina Natt innehåller extrakt av Valeriana officinalis (vänderot), Humulus lupulus (humle) och Melissa officinalis (citronmeliss) samt även hjälpmedel som exempelvis laktos.

Valerina Forte innehåller extrakt av roten från vänderot samt hjälpämnen såsom laktos
Kan jag använda Valerina Natt och Valerina Forte under graviditeten? Svar
Användning under graviditet och amning kan inte rekommenderas eftersom detta är ofullständigt studerat.
Kan jag köra bil om jag har tagit Valerina Natt eller Valerina Forte? Svar
Valerina Natt kan försämra reaktionsförmågan vilket du bör tänka på då skärpt uppmärksamhet krävs, t ex vid bilkörning.

Valerina Forte kan försämra förmågan att köra bil och använda maskiner. Om man känner sig påverkad av Valerina Forte så ska man inte köra bil eller framföra maskiner.
Kan jag dela tabletterna? Svar
Tabletterna är skyddade med en dragering för att mildra lukt och smak av valeriana, som annars kan vara ganska stark. Det går att dela tabletterna men smaken kan upplevas stark och lite otrevlig.
Hur mycket laktos innehåller Valerina Natt och Valerina Forte? Svar
En tablett Valerina Natt innehåller upp till 283 mg laktos (laktosmonohydrat).

En tablett Valerina Forte innehåller en liten mängd laktos, ca 160 mg (som laktosmonohydrat). Detta är en mängd som flertalet laktosintoleranta inte har några besvär av
Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM